pátek 18. prosince 2009

Vánoční náboženské pořady Českého rozhlasu od 19. do 27.12.2009

Od 19. do 27.12. vysílá Český rozhlas Křesťanský týdeník, Doteky víry, Dobrou vůli, vánoční bohoslužby, Ranní Slovo, Svatováclavskou tradici v českých zemích, Rok krize, rok naděje, Hovory o víře, Slovo na neděli, B 21 – Bible pro 21. století, Kořeny a další pořady.

Praha: Přehled pořadů s převážně vánoční tematikou:

ČRo 1 – Radiožurnál

Křesťanský týdeník (sobota 19.12. 9.00-10.00 hodin)

Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa

Následující příspěvky: Jakub Jan Ryba; Církve v dnešní společnosti; Náboženská svoboda pouze pro třetinu lidstva; Betlémy v Bratislavě; CD papeže Benedikta XVI.; Znovuzrozené kostely – Údrč

Připravila Redakce náboženského vysílání.

Sobotní Doteky víry (19.12. 21.05-22.00 hodin)

Hostem Evy Hůlkové v Dotecích víry je Pavel Černý, varhanní koncertní mistr a regenschori v kostele sv. Ludmily v Praze na Vinohradech. Vánoce jsou pro něj, jako pro všechny varhaníky, i pracovním časem. Koncertuje a hraje pro lidi v kostelech, spoluvytváří neopakovatelnou atmosféru českých Vánoc. Ve dnech vánočních svátků pracuje prakticky nepřetržitě, přesto i on zažívá zvláštní chvíle, které jsou těžko popsatelné. 

Nedělní Doteky víry (20.12. 21.05-22.00 hodin)

Následující příspěvky: O Vánocích s Pavlem Černým; Panna Maria hledá nocleh – advent v Nových Hradech; Noemova archa – seriál Karla Vepřeka

Výzvy přítomnosti: Co přinesl lidstvu Spasitel narozený na úsvitu věků? Z hmotných věcí – vůbec nic! Přináší ale vnitřní pokoj, zhodnocení každé myšlenky, každého slova, každého skutku. A nabízí velké usmíření člověka sama se sebou, s druhými lidmi a s Bohem – to říká P. Miloslav Fiala, který působí v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech.

Křesťanský týdeník  (sobota 26.12. 9.00-10.00 hodin)

Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa

Následující příspěvky: Humor při překladu Bible; Vánoce; Svatý Štěpán; Proč se slaví svátky?; Znovuzrozené kostely – Ostrovec

Připravila Redakce náboženského vysílání.

Sobotní Doteky víry  (sobota 26.12. 21.05-22.00 hodin)

Hostem Evy Hůlkové v Dotecích víry je kardinál Miloslav Vlk. Jak prožívá tyto svátky, kdy se zároveň loučí s úřadem pražského arcibiskupa a primase českého? A co dale vlastně plánuje muž tak mimořádně aktivní? Jak se mu změní život, když jeho dny nebudou určovat minutovníky a program nabitý od rána do večera? Vstupuje do této životní etapy s klidem v duši?

Nedělní Doteky víry (neděle 27.12. 21.05-22.00 hodin)

V tento den se pořad nevysílá.

ČRo 2 – Praha

Dobrá vůle  (sobota 19.12. 17.30-18.00 hodin)

O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším

Strejda bosenským dětem

Goranka Oljača představí Jiřího Kýhoce, který se v době balkánské války v severních Čechách ujal uprchlických rodin. V listopadu roku 1992 přijela na pozvání Československého červeného kříže do Horního Jiřetína skupina matek a dětí z Bosny a Hercegoviny původně na pětačtyřicetidenní zotavenou. Mezi nimi je i autorka pořadu Goranka Oljača. Do obklíčeného Sarajeva se však už vrátit nemohly, a tak se z hostů stali uprchlíci.

Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová

Bohoslužba (neděle 20.12. 9.00-10.00 hodin)

Přímý přenos bohoslužby Církve římskokatolické z kostela sv. Jana Nepomuckého v Plzni, celebruje Mons. František Radovský, biskup plzeňský.

Půlnoční bohoslužba (čtvrtek 24.12. 24.00-1.15 hodin)

Přímý přenos půlnoční bohoslužby Církve československé husitské z chrámu sv. Mikuláše na pražském Staroměstském náměstí s farářem Lumírem Čmerdou.

V průběhu bohoslužby zaznějí části České mše vánoční Jakuba Jana Ryby v provedení chrámového sboru Resonance pod vedením pastorační asistentky Mgr. Míly Pospíšilové, na varhany hraje místní varhaník Bohumír Rabas. Dále účinkují hudebníci z Národního divadla a Státní opery Praha; sopránové a altové sólo zazpívají členky Resonance Jana Chudobová a Markéta Měřínská, basové a tenorové sólo Tomáš Bartůněk a Jindřich Nečesaný, oba ze Státní opery Praha.

Bohoslužba (pátek 25.12. 9.00-10.00 hodin)

Přímý přenos sváteční bohoslužby Českobratrské církve evangelické z Brna-Židenic, káže farář Pavel Kašpar.

Bohoslužba (sobota 26.12. 9.00-10.00 hodin)

Přímý přenos bohoslužby Církve římskokatolické z kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech, celebruje P. Jiří Slabý.

Dobrá vůle (sobota 26.12. 16.05-16.35 hodin)

O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším

Konečných nekonečno

Jako každou sobotu, také i ve sváteční den 26. prosince, nás čeká cyklus Dobrá vůle – ovšem mimořádně pět minut po čtvrté odpoledne. V příběhu nazvaném Konečných nekonečno se společně s Alenou Konečnou z Domanína vydáme na složitou cestu lásky – lásky k dítěti, které je v našich očích a v našem srdci jiné. Asi každý z nás na počátku láskyplného vztahu promítáme do svého dítěte, zdravého či nemocného, často spíše naše přání a představy o něm.

Až časem, v průběhu pravého zrání rodičovské lásky, jsme schopni vnímat a přijímat dítě takové jaké je, ne pro jeho vzhled či milé chování, ale protože je jedinečnou osobností, která ke svému životu potřebuje lásku bez výhrad. Ne každý z nás touto cestou zdárně projde, ale pokud se nám to podaří, čeká nás na jejím konci obrovské vítězství v podobě bezpodmínečné lásky.

Připravila Magdalena Šorelová, dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, mistr zvuku Roman Špála.

Bohoslužba (neděle 27.12. 9.00-10.00 hodin)

Přímý přenos bohoslužby Církve římskokatolické z kostela sv. Rodiny v Praze-Řepích, celebruje P. Dainel Janáček.

ČRo – 3 Vltava

Ranní Slovo (neděle 20.12. 7.35-8.00 hodin)

Z biblických textů vybral autor pořadu Ranní Slovo Petr Vaďura úryvek z 10. kapitoly listu Židům. K rozhovoru o něm si pozval profesora z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy Pavla Filipi.

Prameny a proudy (neděle 20.12. 16.00-16.30 hodin)

Duše krajiny člověkem obydlené (3/3) – o působení člověka v krajině a o vlivu krajiny na jeho duši

Krajina samoty

V 90. letech minulého století se krajina stala jedním z klíčových pojmů přírodních i humanitních věd. Začali jsme o ní diskutovat v momentě, kdy jsme si uvědomili, že něco ztrácíme. Ztrácíme nejen půdu a charakteristický ráz české krajiny, ale také životní prostor. Důrazem na výkon a produkci se kvalita života odsouvá na druhou kolej. To všechno se odráží ve vnitřní krajině člověka, stačí se podívat z okna. Obnova lidského nitra často souvisí s obnovou prostoru, který člověka obklopuje a naopak.

Seriál Duše krajiny člověkem obydlené se věnuje proměnám české a moravské krajiny, jejím vlivům na duši člověka a také některým možnostem obnovy, a to jak krajin vnějších, tak vnitřních – obnovy tichem a harmonií trapistického kláštera, životem se zvířaty a tradičními řemesly na venkově nebo přestavbou veřejného prostoru ve městě.

Třetí  část  s názvem Krajina samoty představuje unikátní stavbu trapistického kláštera v Novém Dvoře na Karlovarsku. Připravila Teresie Bečková, pořad byl natočen v roce 2006.

Ranní úvahy Ivany Noble (po 21.12. – pátek 25.12. 6.50-6.55 hodin) 

Poslechněte si krátká ranní zamyšlení.

Ranní Slovo (neděle 27.12. 7.35-8.00 hodin)

Z biblických textů vybral autor pořadu Petr Vaďura 3. kapitolu listu apoštola Pavla do Kolos. K rozhovoru o tomto textu si pozval religionistu Pavla Hoška.

Prameny a proudy (neděle 27.12. 16.00-16.30 hodin)

Cestou do Svaté země

S Janem Fingerlandem o poutních místech v Izraeli a novodobé historii jejich osídlení na pozadí blízkovýchodního konfliktu. Připravil Karel Vepřek.

ČRo – 6

Hovory o víře (sobota  19.12. 19.30-20.00 hodin)

Starokatolická církev a její historie – první díl

Aurorem seriálu věnovaného náboženským směrům v ČR je Karel Vepřek.

Slovo na neděli (sobota 19.12. 23.50-24.00 hodin)

Předpůlnoční duchovní zamyšlení s názvem Konce světa připravil Pavel Pokorný.

B21 – Bible pro 21. století (neděle 20.12. 21.10-21.40 hodin)

Svátky a my

Umíme nebo neumíme slavit svátky? Jaký je význam oddělování svátečních dnů od těch všedních?

Připravila Karolína Koubová.

Zaostřeno na církve (neděle  20.12. 21.40-22.00 hodin)

Magazín nabízí formou krátkých rozhovorů a reportáží informace a pohled na všechna abrahámovská náboženství. Dozvíte se v něm také o celospolečenských problémech a událostech, které s duchovním a náboženským životem souvisejí, a mají tedy dopad na myšlení a konání nás všech.

Následující příspěvky: Církve v dnešní společnosti; Křesťanský pohled na svátky; Jakub Jan Ryba; Betlémy v Bratislavě; Panna Maria hledá nocleh – advent v Nových Hradech; Znovuzrozené kostely – Údrč

Slovo na příští týden (neděle 20.12. 23.50-24.00 hodin)

Předpůlnoční zamyšlení s názvem Vánoce v brdském Mrtníku připravil Ondřej Vaculík.

Kořeny (středa 23.12. 20.10-21.00 hodin)

Narození Ježíše

Pořad se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.

Připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

Svatováclavská tradice v českých zemích (pátek 25.12. 18.10-19.00 hodin)

Svatováclavská tradice je vůbec nejstarší a největší v české historii. Svatý kníže Václav vládl v 10. století. Tisícileté panování svatého Václava v povědomí českého národa je tak v duchovním smyslu pokračováním několika let jeho vlády. Proměnami svatováclavské úcty vás ve speciálním svátečním vydání Názorů a argumentů provede Teresie Bečková.

Rok krize, rok naděje (sobota 26.12. 18.10-19.00 hodin)

Podle filosofa a sociologa náboženství profesora Mons. Tomáše Halíka je současná ekonomická krize, o níž se stále mluví, pouze jedním aspektem širší civilizační krize. A v krizových situacích se rodí naděje, která zdaleka není laciným optimismem, nýbrž především důvěrou v tajemství života. Dává nám sílu obstát ve chvíli, kdy padají všechny iluze. Pohledem této naděje se s Mons. Tomášem Halíkem ve svátečním speciálním vydání Názorů a argumentů pokusíme vrátit k některým důležitým okamžikům letošního roku.

Hovory o víře (sobota 26.12. 19.30-20.00 hodin)

Starokatolická církev a její historie – druhý díl

Seriál věnovaný náboženským směrům v ČR připravil Karel Vepřek.

Slovo na neděli (sobota 26.12. 23.50-24.00 hodin)

Předpůlnoční duchovní zamyšlení s názvem Výhled připravil Pavel Pokorný.

B21 – Bible pro 21. století (neděle 27.12. 21.10-21.40 hodin)

Nový rok v různých náboženstvích

Připravila Karolína Koubová.

Zaostřeno na církve (neděle  27.12. 21.40-22.00 hodin)

Magazín nabízí formou krátkých rozhovorů a reportáží informace a pohled na všechna abrahámovská náboženství. Dozvíte se v něm také o celospolečenských problémech a událostech, které s duchovním a náboženským životem souvisejí, a mají tedy dopad na myšlení a konání nás všech.

Následující příspěvky: Vánoce; Svatý Štěpán; Humor při překladu Bible; CD papeže Benedikta XVI.; Znovuzrozené kostely – Ostrovec; Kostel na lodi

Slovo na příští týden (neděle 27.12. 23.50-24.00 hodin)

Předpůlnoční zamyšlení s názvem Jací jsme a jací nejsme připravil Ivan Štern.

Záznam odvysílaných pořadů ve formátu mp3 a informace o připravovaných pořadech najdete i na www.nabozenstvi.com

Kontakt:

Redakce náboženského vysílání

Český rozhlas 6

Dykova 14

101 00 Praha 10

tel.: +420 221 552 710

e-mail: nabozenstvi@rozhlas.cz

web: www.nabozenstvi.com

Žádné komentáře:

Okomentovat